Jazyk:
Země doručení:
Česká republika (CZK)
Menu

Psí známky

Dog Tags neboli psí známky jsou identifikační známky, které slouží k identifikaci vojáka. Asi nejvíce známky "proslavili" vojáci americké armády. V dnešní době je povinně nosí většina armád a využití si našly také v civilu, jako módní doplněk.

Psí známky
co jsou DOG TAGS - VOJENSKÉ identifikační známky

Dog Tags (překlad: psí známky) neboli vojenské identifikační známky jsou malé a lehké kovové plíšky, na kterých jsou identifikační údaje o jeho nositeli. Mezi tyto údaje patří nejčastěji identifikační číslo, jméno a příjmení, krevní skupina, adresa, název jednotky a další údaje

Známky se nosí vždy v páru, tzn., že jsou buď dvě identické známky nebo jedna, kterou lze rozlomit na dvě poloviny, nesoucí stejné identifikační údaje. A proč tedy dvě známky? První známka zůstává na svém místě pro identifikaci a případné navrácení těla pro toho, kdo jej objevil. Druhá známka se bere s sebou pro vyřízení nezbytných administrativních úkonů pro případ, že se tělo nepodaří najít nebo je jeho získání z důvodů nepřátelské situace nemožné.

                                 

něco málo z historie

První vojenské známky se používaly již v římských legiích a měly za úkol stejně jako dnes identifikovat padlé legionáře. Říkalo se jim Signaculum a jednalo se o jednoduchou olověnou známku, kterou nosili římští vojáci v koženém pouzdru na krku. 

Od poloviny 19. století je pak používali také vojáci čínské armády, byť v podobě jednoduchých dřevěných destiček, které nosili u pasu.

V americké občanské válce - Sever proti Jihu - si často vojáci psali svá jména a adresy domů na lístečky, které nosili po kapsách nebo si své údaje vyrývali na výstroj, třeba opasek nebo brašnu. Během tohoto konfliktu vojákům obou stran obchodníci nabízeli k zakoupení odznáčky z mosazi, kde mohli mít na přání kromě jména a adresy i různá hesla nebo znaky jednotky.

Britové použili známky až v roce 1907 v podobě hliníkových placiček, povinně a plošně je však jejich vojáci nosili až od roku 1916, a sice zhotovené z azbestu. Hlavní přínos Britů spočíval v tom, že zavedli dva kusy známky, aby jeden mohl zůstat padlému na krku tak jako je tomu i dnes. 

Po skončení druhé světové války se staly psí známky u vojáků standardem snad ve všech armádách. Jejich provedení se liší od armády k armádě, převládají rozlamovací štítky, tedy nikoliv americké zdvojené známky. Používají se také různé materiály (kromě hliníku i pevnější kovy jako ocel), odlišné tvary a pochopitelně i různý obsah informací. Důvod, proč většina armád dnes uvádí jen málo informací a nějaké identifikační číslo je snaha neposkytnout nepříteli citlivé údaje o zajatém vojákovi.

Psí známka Sever proti Jihu

Současnost

Dnes se jedná mimo jiné také o specifický sběratelský artikl. Jak už bylo řečeno, vzhled i vyryté informace o vojákovi na známce se mohou lišit dle jednotlivých armád. Nejznámější a nejrozšířenější Dog Tags mezi military nadšenci jsou jednoznačně americké, používané US Army. Tyto Dog Tags jsou ze dvou kusů z nerezové oceli. Zajímavostí je, že někdy se jedna část známky vkládá pod jazyk padlého vojáka pro pozdější identifikaci.

co se obvykle píše na psí známky

Pokud dostanete přidělenu psí známku jako příslušník armády bude jasně dané, co tato známka bude obsahovat. V případě osobních psích známek s vlastním textem, které si může nechat vyrobit každý je samozřejmě možností mnohem více. Většinou budete omezení počtem řádků a znaků na řádek. Pokud má známka opravdu sloužit svému účelu i v civilní oblasti jsou vhodné údaje jako:

  • jméno,
  • příjmení,
  • krevní skupina,
  • nouzový kontakt,
  • alergie.

Jen pro představu originální formát formát standardního vojenského štítku je následující, takže pokud chcete být co nejvíce autentičtí, můžete se inspirovat.

  • řádek 1: příjmení
  • řádek 2: jméno, iniciály
  • řádek 3: rodné číslo, datum narození nebo číslo sociálního pojištění
  • řádek 4: krevní skupina, jednotka
  • řádek 5: náboženské vyznání

Dnes již ale americká armáda od některých údajů upustila. Například uvádět náboženství je nepovinné, aby se v případě zajetí vojáci nestali obětí větších perzekucí ze strany nepřítele. A také číslo sociálního pojištění bylo nahrazeno identifikačním číslem. 

Armáda ČR vybavuje české vojáky plíškem o rozměrech cca 2,5 x 1,5 cm, kde je uveden pouze kód CZE a identifikační číslo vojáka. Tento plíšek se běžně nenosí, vojáci by jej kolem krku navlékali až v případě válečného stavu. Není tajemstvím, že čeští vojáci si často pořizují na vlastní náklady Dog Tags velmi podobné těm, které nosí jejich američtí kolegové.

Psí známky jsou velmi oblíbené i mezi civilisty či umělci jako módní doplněk. V tomto případě můžete zvolit nějakou elegantnější variantu něž je nerezová ocel, jako je například ocel chirurgická nebo dokonce stříbro. Tyto materiály nejen líp vypadají, ale také jsou vhodnější pro nošení a kontakt s pokožkou

Své uplatnění mohou různé typy známek a identifikátorů najít i mezi nadšenci vysokohorské turistiky, horolezci nebo se hodí pro chronicky nemocné, jako například pro diabetiky, astmatiky atd. V případě kolapsu či jiných zdravotních potížích se díky údajům na známce může přivolaná pomoc řídit. Může obsahovat údaje o alergiích, užívané léky a kontakty na blízké osoby a další údaje, které usnadní manipulaci a postupy.

výroba psích známek

Výroba psích známek není nic složitého. Drtivá většina vojenských známek se vyrábí ražením do samotné známky. Stačí mít k dispozici stroj nebo nástroj, kterým se dají jednotlivá písmena vyrazit. Dostupné jsou i známky ražené ručně, což má svoje výhody - nepotřebujete drahý stroj a výroba známky tak bude levnější. Na druhou stranu výsledek nebude nikdy tak dobrý, jako u ražby strojové a navíc to bude vyžadovat alespoň nějakou zručnost. 

U známek ražených strojem jsou dvě možnosti, jak mohou známky vypadat. Embosovaný text vystupuje z plechu směrem nahoru (jako u platební karty). Naproti tomu debosované známky s textem vyraženým ručně nebo v lepším případě starým razicím strojem mají písmena vtlačená dovnitř.

Poslední možností, která se ale v armádě z důvodu životnosti a odolnosti nepoužívá je ruční rytí nebo gravírování laserem na strojích. Tato varianta je vhodná spíše pro komerční využití, protože umožňuje přesnější vyrytí a atraktivnější vzhled známky. Dokonce je možné i rytí obrázku nebo loga.

debosovaná psí známkaEmbosobé psí známkyGravírované psí známky

Oblíbenou součástí vojenských známek jsou tišítka, někdy taky nazývané tlumítka. Vyrábějí se z plastu nebo příjemnějšího silikonu a jejich účelem je snížit hluk při pohybu, který vzniká narážením štítků o sebe. Sehnat se dají nejen různé tvary, ale také barvy a vzory, takže můžete Vašim známkám dodat originální vzhled.

psí známky si můžete nechat vyrazit i u nás

Ať už jste profesionální voják, záložák, horolezec či military nadšenec a chcete vlastní známku nebo sháníte dárek, v Armedu si můžete objednat ražbu vlastního textu. Ražbu provádíme na prodejně v Praze 9 na počkání (více o ražbě naleznete zde v popisu pod produktem). Vybrat si můžete originální americké Dog Tags z nerezové oceli. Zajímavé jsou také Dog Tags v černém provedení od firmy Rothco. Doporučujeme dále zvážení, zda-li pořídit ke známkám i tišítka, která využijete například při hraní airosftu, aby vás protivník neodhalil díky cinkání plíšků o sebe. V případě přetrhnutí řetízku nemusíte kupovat nový celý set známek, stačí dokoupit náhradní řetízek.

 

Sdílet na Twitteru Sdílet na Facebooku