Jazyk:
Země doručení:
Česká republika (CZK)
Menu

Nový český maskovací vzor MAD21: Moderní technologie pro boj ve městě i v přírodě

Česká armáda v roce 2022 představila nový maskovací vzor MAD21, který postupně nahrazuje dosud používaný vzor 95. Tento krok je reakcí na potřebu modernizace, kterou si vyžádaly měnící se podmínky boje a prostředí, ve kterém české jednotky operují. Co přináší oproti legendárnímu vzoru 95?

Nový český maskovací vzor MAD21: Moderní technologie pro boj ve městě i v přírodě

Historie maskovacího vzoru 95

Vzor 95 se stal symbolem české armády po jeho zavedení v 90. letech. Byl navržen především pro lesnaté a venkovské oblasti střední Evropy, kde měl vojákům poskytnout optimální krytí. Vzor 95 sloužil dlouhá léta a ukázal své kvality v různých konfliktech i mezinárodních misích, kde čeští vojáci zasahovali. Ačkoliv byl funkční v řadě situací, měnící se podmínky moderního boje, zejména v urbanizovaných oblastech, odhalily jeho limity. Zároveň se od zavedení vz. 95 proměnila i příroda v naší zemi v souvislosti s klimatickými změnami.

 Potřeba adaptace na nové typy operací vedla k vývoji nového maskovacího vzoru.

Čeští vojáci na misi KFOR v maskovacím vzoru 95

Čeští vojáci na misi KFOR v maskovacím vzoru 95

co přináší nový MAD21

Nový maskovací vzor MAD21 byl navržen s ohledem na současné potřeby armády. Oproti vzoru 95 je univerzálnějšíumožňuje lepší krytí jak v lesních a přírodních prostředích, tak i v městských oblastech, které se stávají stále častějším místem vojenských operací. Moderní technologie a výzkum za vývojem MAD21 zajišťují vyšší efektivitu v různorodých podmínkách. Díky optimalizaci barev a tvarů se MAD21 lépe přizpůsobuje okolnímu prostředí a poskytuje lepší krytí.

Vedle samotného vzoru je také kladen důraz na kvalitnější materiály a ergonomičtější střihy uniforem. Nové materiály jsou lehčí, odolnější a zvyšují komfort při dlouhodobém nošení. Vylepšené střihy pak přispívají k větší volnosti pohybu.

Porovnání maskovacích vzorů AČR - MAD21, vz.95 les, vz.95 poušť a multicam

Porovnání maskovacích vzorů AČR - MAD21, vz.95 les, vz.95 poušť a Multicam, který některé jednotky AČR používají

Za vývojem maskovacího vzoru MAD21 stojí tým pod vedením Jiřího Matějky, akademického sochaře a pedagoga, který se dlouhodobě věnuje maskování a armádě. Matějka spolupracoval s armádními specialisty i odborníky na vojenské operace z různých prostředí. Hlavní ideou MAD21 bylo vytvořit univerzální kamufláž, která poskytne vojákům optimální krytí jak v tradičním přírodním prostředí, tak ve stále častějších městských operacích.

Kdy bude MAD21 nasazen?

Plánovaný přechod na nový vzor MAD21 začal v roce 2024. Postupná implementace do výstroje všech jednotek probíhá v několika fázích, přičemž se očekává, že nasazování do jednotek začne v roce 2027. Tento proces zahrnuje jak výměnu maskovacích vzorů, tak zavádění nových střihů a materiálů, které armádu posunou na vyšší úroveň.

Sdílet na Twitteru Sdílet na Facebooku