Jazyk:
Země doručení:
Česká republika (CZK)
Menu

Skryté nošení zbraně v České republice

V České republice si občan může za podmínek stanovených zákonem pořídit zbraň pro osobní ochranu a tuto zbraň pro potřebu ochrany i nosit u sebe za předpokladu, že dodrží podmínky pro povolené nošení. V tomto článku se podíváme nejen na podmínky, které je nutné splnit, chcete-li u sebe nosit zbraň, ale také na různé praktické aspekty skrytého nošení.

Skryté nošení zbraně v České republice

Zákonné podmínky skrytého nošení zbraní 

Podmínky držení a nošení zbraně na veřejnosti upravuje zákon č. 119/2002 Sb. o střelných zbraních a střelivu.

Držitel zbrojního průkazu skupiny E je oprávněn:

  • nabývat do vlastnictví a držet, popřípadě nosit zbraň kategorie B, na kterou mu bylo vydáno povolení, nebo zbraň kategorie C;
  • nabývat do vlastnictví střelivo nebo jednotlivé díly nábojů pouze do zbraně, kterou je oprávněn držet, a to po předložení průkazu zbraně; toto střelivo je oprávněn také držet nebo nosit;
  • nosit nejvíce 2 zbraně a střelivo do těchto zbraní; zbraně ani střelivo nesmí nosit viditelně.

V případě, že má držitel zbrojního průkazu u sebe zbraň, musí mít u sebe zároveň i zbrojní průkaz a průkaz zbraně.

Zákon o zbraních se vztahuje i na zbraně kategorie D nebo C-I. Ty si může pořídit osoba starší 18 let, která je způsobilá k právním úkonům. Nemusí být tedy držitelem zbrojního průkazu. Do této skupiny spadají například plynové zbraně, znehodnocené zbraně, airsoftové zbraně atd. Z toho plyne, že i pro tyto zbraně platí povinnost nosit je skrytě

Praktické aspekty skrytého nošení zbraní

Splnit zákonné podmínky nošení zbraně na veřejnosti není v podstatě nic těžkého. Stačí zajistit, aby nebyla viditelná žádná část zbraně nebo střeliva. Zákon ovšem nedefinuje, jak moc skrytě a tedy nenápadně má být zbraň nošená. Zde je nutné k problematice přistupovat opatrně a přihlédnout k tomu, že většina společnosti není ozbrojená, nemá obecný přehled o zbraňových zákonech v ČR a tím pádem může na zjištění, že má někdo u sebe střelnou zbraň reagovat rozrušeně.

Je lepší se proto řídit pravidlem, že zbraň nenosíme tak abychom jen vyhověli zákonu, ale i tak, aby byla skutečně skrytá a nikdo v okolí o ní nevěděl.

nežádoucí printing zbraně pod tričkem

příklad nežádoucího printingu - obrys zbraně je rozeznatelný pod těsným tričkem

Samozřejmostí by pak mělo být nošení zároveň takovým způsobem, aby bylo možné zbraň v případě potřeby efektivně použít. Obecně platí, že byste měli být schopni tasit zbraň nejdéle do 2 vteřin. Je snadné zbraň překrýt více vrstvami oděvu takže nikdo nic nepozná, ale bude možné se k ní pak dostatečně rychle dostat? 

Faktem je, že pokud se rozhodnete nosit u sebe zbraň na sebeobranu, budete tomu muset uzpůsobit některé aspekty běžného života a strpět občasná omezení.

Výběr vhodné zbraně

Pokud jste tedy došli k rozhodnutí, že u sebe chcete nosit zbraň pro sebeobranu a splnili všechny podmínky pro její získání, pak je v první řadě nutné se rozhodnout, jakou zbraň zvolit. Tématika to je velmi komplexní a hlouběji se jí věnujeme v článku Jak vybrat první zbraň.

Pro účely skrytého nošení zpravidla budeme vybírat zbraň z kategorie compact, sub-compact nebo micro-compact, tedy zbraň menších rozměrů a nízké váhy. To jsou ideální vlastnosti pro skryté a pohodlné nošení. Tyto modely mají ale i své nevýhody, především nižší kapacitu zásobníku, vyšší zpětný ráz a vzhledem k délce pažbičky méně pohodlný úchop.

porovnání pistolí H11 a Shadow 2

porovnání velikostí - CZ Shadow 2 (Full Size, 1320 g, tloušťka 3,3 cm), HS Produkt H11 (Micro Compact, 508 g, tloušťka 2,54 cm)

Vyberte správné oblečení

Výběr vhodného oblečení je klíčovým faktorem při úspěšném skrytém nošení zbraně. Volnější oblečení přirozeně lépe překryje a také předejdete printingu. Nebojte se však, že byste byli odsouzeni k nošení oblečení o dvě čísla větší. S dobrým výběrem a trochou experimentování jistě najdete kombinaci oblečení, které sedne vašemu stylu oblékání a zároveň spolehlivě ukryje Vaši zbraň.

Existují také kusy oblečení uzpůsobené přímo pro skryté nošení. Mohou to být trička, vesty nebo bundy s připravenými kapsami nebo Velcro panely pro uchycení pouzdra, případně oděvy s přizpůsobeným zapínáním pro rychlý přístup ke zbrani (patentky místo knoflíků, které je možné trhnutím rozepnout). 

vesta pro skryté nošeníkošile pro skryté nošeníbunda pro skryté nošení zbraně

Pořiďtě kvalitní pouzdro a opasek

Hlavní zásadou při výběru je volba kvalitního, dostatečně pevného a bezpečného pouzdra. Samotným pouzdrům jsme věnovali již dříve celý článek Jak vybrat pouzdro na zbraň.

owb kydex pro pistoliIWB kydex pro pistoli

Samozřejmostí by mělo být použití dostatečně pevného a vhodného opasku, obzvláště pokud hodláte nosit větší zbraň. Pořádný opasek poskytne potřebnou podporu a zajistí, že bude pouzdro zůstávat tam, kde má. Před výběrem se ujistěte, že je opasek kompatibilní s vybraným pouzdrem.

Další možností, jak nosit zbraň je použití některé z ledvinek nebo tašek určených přímo pro skryté nošení. Jsou většinou už vybaveny nějakým systémem pro uchycení zbraně nebo třeba flaušem pro uchycení insertů na suchý zip. Také často disponují nějakým způsobem rychlého otevírání pro rychlejší přístup ke zbrani. Toto nošení mimo tělo (tzv. off body) je asi nejpohodlnějším způsobem nošení, avšak nese s sebou také jistá negativa. Zbraň není tolik pod Vaší kontrolou, jako při umístění přímo na těle.

ledvinka na pistolitaška pro skryté nošení zbraně

Volte vhodné střelivo

Střelivo pro Vašeho miláčka není levná věc. Obzvláště to platí pro náboje kategorie A-I vhodné pro sebeobranu. V drtivé většině případů nábojů „se zvýšením ranivého účinku“ se jedná o tzv. expanzní střelivo s dutinou, obvykle označované jako HP nebo JHP, které je možné v ČR po získání výjimky A-I koupit a používat.

Výhoda tohoto střeliva spočívá v odlišném chování při zásahu oproti celoplášťům FMJ. Střely JHP mají díky expanzi lepší zastavovací schopnost a zároveň se sníží riziko průstřelu, tedy zasažení nezúčastněných osob. To činí toto střelivo velmi vhodným pro obranné účely.

Ideálním řešením by bylo trénovat a nosit totéž střelivo. To však vzhledem k vyšší ceně JHP není pro většinu smrtelníků reálné. Řešením je tedy volba střeliva, které má co nejpodobnější charakteristiku jako tréninkové FMJ náboje a samozřejmostí by mělo být dostatečné odzkoušení JHP nábojů, které hodláte nosit. Určitě nechcete až v kritické situaci zjistit, že Vaše zbraň s konkrétním střelivem vyrábí závady.

Pár rad na závěr

Pokud zvolíte nevhodné pouzdro, opasek nebo nepadnoucí oblečení může se snadno stát, že se zbraň nebude zůstávat tam, kde chcete a Vy ji budete potřebovat usadit zpět na místo. Neustálé upravování pouzdra je nejen nepříjemné a otravné, ale navíc může vzbudit nežádoucí pozornost. Poslední co chcete je upravovat si pouzdro se zbraní ve frontě na čerpací stanici nebo podobném místě. Je jasné, že z počátku se při nošení budete cítit méně komfortně, případně Vás podvědomí bude nutit na zbraň sahat a kontrolovat. I toho je dobré se vyvarovat.

Dobře se seznamte nejen se svými právy, ale zejména povinnostmi! Ke skrytému nošení zbraně se váže spousta aspektů, na které musíte myslet. Smiřte se s tím, že se zbraní za opaskem nemusíte být vpuštěni do některých prostor. Může se vám stát, že nečekaně po práci zajdete s kolegy posedět do hospody. Smiřte se s tím, že zůstanete u malinovky nebo nealka. Konzumace alkoholu se zbraní na těle je nepřípustná. Tolik jen k několika faktorům, které člověk musí řešit.

I když vše dobře promyslíte, nakonec Vám stejně nezbyde nic jiného, než zkoušet a testovat, co je pro Vás pohodlné a zároveň efektivní. Nejspíš při tom vyzkoušíte různá pouzdra a univerzální rada neexistuje. Každý jsme jiný, záleží na tělesné stavbě, pohyblivosti a našich návycích.

 

Sdílet na Twitteru Sdílet na Facebooku