Energetická hodnota vyjadřující se v kJ (kilojoule) je množství množství energie vyvinuté spálením látek obsažených v potravině. Měření probíhá pomocí takzvaného přímého kalorimetru. Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje používání kilojoulů(kJ). Ve většině států stále přetrvává (zejména při nutričním značení potravin použití kilokalorií (kcal). Převodní vztah mezi nimi je 1 kcal=4,2 kJ.
Energetická hodnota potravin se skládá z energetických živin (bílkoviny, tuky, sacharidy), kteří tvoří většinu celkového čísla, ale nenulovou hodnotu mají také organické kyseliny, polyoly, etanol a vláknina. Voda, vitaminy, minerální látky, antioxidanty, kofein mají energetickou hodnotu nulovou. Energetická hodnota čaje, kávy(bez přidání cukru nebo mléka) a koření mají v dávkách, v nichž se konzumují, energetickou hodnotu blížící se nule.
Energetická hodnota je uvedena na množství 100 g potraviny, v některých případech i na 1 balení. Chceme-li porovnat například energetickou hodnotu dvou druhů jogurtů mezi sebou, pak má smysl srovnávat jen údaj na 100 g. Energetická hodnota jednoho balení nebo jedné porce spotřebitelům usnadní započítání do celkového denního příjmu energie.
Doporučený příjem energie je pro dospělého muže 10 000 kJ na den, pro ženy 8 000 kJ. V praxi je však zapotřebí doporučený příjem energie individualizovat podle celé řady kritérií (fyzická aktivita, výška, věk, množství aktivní tělesné hmoty).