Nejrozšířenější typ ostří, který se nejlépe hodí na řezání měkčích materiálů, nebo jemnější práci. Asi největší výhodou toho typu ostří je velice jednoduché broušení v porovnání s dalšími typy jako jsou kombinované, nebo zoubkované ostří. Tyto vlastnosti dělají z hladkého ostří s přehledem nejrozšířenější typ ostří na světě. Hladké ostří je asi nejvhodnější na jemnou práci jako je otevírání krabic, vaření, nebo vyřezávání detailů. Dobře nabroušený nůž nechává například se zoubkovaným ostřím obdobných rozměrů podstatně hladší a předvídatelnější řez. Malou nevýhodou je potom horší průchodnost obzvláště odolnými materiály jako je třeba dřevo, nebo vrstvené oblečení. U větších sečných nástrojů jako jsou mačety, nebo sekery ovšem opět najdeme hladké ostří, protože průchodnost materiálem zajišťuje do velké míry hmotnost čepele / hlavice a kvůli větším rozměrům je rovněž třeba je efektivně brousit (což by bylo se zoubkovaným ostřím extrémně komplikované).