Otevírací nůž je praktický zejména svojí velikostí, která je poloviční oproti nožům s pevnou čepelí při zachování stejné velikosti čepele. Jsou vhodné tam, kde chcete ušetřit místo, například v cestovním zavazadle nebo v kapse při denním nošení.
Existují 3 základní typy ostří:
Pro většinu činností i lidí je nejvhodnější hladké ostří. Jednoduše se brousí a lze s ním uříznout všechno, jako s vroubkovaným. To neznamená, že je řezání všeho stejně namáhavé nebo rychlé! Vroubkované ostří je nejlepší pro řezání lan a kůže, ale nelze s ním pořádně štípat dříví, nebo pohodlně opracovat dřevo. Hladké ostří je nejuniverzálnější, uříznete s ním všechno a to, na co je nejlepší vroubkované, vám zabere o chvíli víc času a trochu více síly, ale zvládnete to také. Kombinované ostří kombinuje obojí, tudíž může někomu vyhovovat a většina práce se s ním dělá pohodlně, ale má jednu velikou nevýhodu a tou je broušení. Kombinované ostří kvalitně nabrousit v domácích podmínkách (natož v přírodě) téměř nejde.
O typech ocelí ze kterých se vyrábějí nože máme celý článek, proto se s nimi nebudeme nyní zabývat.
Vhodný tvar je čistě individuální záležitost, záleží na velikosti a tvaru ruky. Ale držení a pocit bezpečnosti při práci s nožem je hodně o zvyku, proto je dost pravděpodobné, že i na rukojeť, která vám nesedne hned, si postupně zvyknete. Materiál rukojeti je stejně jako tvar spíše o tom, co je vám příjemné. Žádný z dobrých výrobců nepoužije na svůj nůž nekvalitní střenky. Kraton a další umělé materiály jsou odolné a mají nízkou hmotnost, ocelové střenky jsou s odolností ještě dále, ale hmotnost je u nich dost vysoká. Gumové rukojeti nekloužou i při používání v mokru nebo při zpocených rukou, ale jsou měkké a těžko s nimi něco například zatlučete.
Nejoblíbenější otevírání nožů je pomocí oka nebo čepu. Čep není tak ergonomický jako oko, ale zase se s ním dá nůž pomocí palce lépe otevřít. Existují buď klasické otevírací nože založené na principu otevírání pomocí vaší síly, pak s tzv. „asissted opening“ což je otevírání pomocí pružiny, které musíte trochu pomoct svým prstem a pak už plně samostatné vystřelováky. Nejspolehlivější jsou samozřejmě obyčejné nože, u kterých je otevírání pomocí palce. Když si budete se svým nožem občas „hrát“ a trénovat otevírání, dovedete ho otevřít skoro stejně rychle jako zbylé 2 varianty.
Pojistka je u zavíracího nože po čepeli to nejdůležitější. Musí být pevná a spolehlivá, jinak s nožem nikdy nebudete moct pracovat naplno. Kdyby vás pojistka zradila, minimálně se pořežete a pravděpodobně přijdete o prsty. Typů pojistek je velké množství a stále vznikají nové, proto zde jmenujeme 3 základní pojistky.
Hmotnost je zásadní parametr jak pro nošení nože, tak pro práci s ním. Obecně lze říct, že se lépe pracuje s těžšími noži, ale je to velmi individuální. Lehký nůž je vhodnější pro dlouhotrvající práci – například několikahodinové monotónní řezání s nožem ve zdvižené ruce. I pro denní nošení v kapse je vhodnější lehčí nůž pro komfort. Na druhou stranu těžší nůž v kapse cítíte, a proto je jednodušší si ho hlídat před ztrátou či odcizením. Prostě všechno má své pro a proti, tudíž je vhodné najít kompromis a nevybírat mezi noži s extrémně nízkou nebo vysokou hmotností.
Nezapomeňte, že se vám nůž musí hlavně líbit, abyste s ním rádi pracovali a nosili ho stále u sebe. Nůž je potřeba většinou nejvíc ve chvílích, kdy ho výjimečně nemáte u sebe.
Teď už vám zbývá jen si správně vybrat třeba v naší nabídce.