Jazyk:
Země doručení:
Česká republika (CZK)
Menu

Sebeobranné prostředky, díl I. - Obranné spreje

Tipy

V prvním díle seriálu o sebeobranných prostředcích se podíváme hlavně na obranné spreje.

Sebeobranné prostředky, díl I. - Obranné spreje

V první řadě je třeba upozornit, že sebelepší sebeobranný prostředek je k ničemu, pokud ho nemáte ve  správném okamžiku po ruce. Mnoho obětí trestných činů mělo určitě doma v šuplíku pepřový sprej nebo paralyzér. Ale kdo se s tím má pořád tahat, že? A nemusí jít jen o loupežné přepadení, časté jsou i útoky agresivních psů. Prostě, je méně důležité, jaký máte sebeobranný prostředek, hlavní je stále ho nosit.

JAKÝ PROSTŘEDEK PRO SEBEOBRANU JE TEDY NEJÚČINNĚJŠÍ?

Na tuto otázku není úplně snadná odpověď. Záleží, jestli pro muže nebo pro ženu, v jaké kondici a zdravotním stavu. Dále hraje roli, jak moc si při sebeobraně věříte. Myslím ale, že pořekadlo „kdo uteče vyhraje“ platí v tomto případě beze zbytku. Sebeobranný prostředek vám může pomoci útočníka překvapit, či paralyzovat a útěk bude jednodušší. Nezapomeňte, že útočník má ale obvykle výhodu momentu překvapení.

CO MŮŽEME POUŽÍT PRO SEBEOBRANU?
PEPŘOVÝ SPREJ SE HODÍ PRO KAŽDÉHO

Pepřový sprej je nejoblíbenější, nejdostupnější a poměrně spolehlivý prostředek pro sebeobranu. Z těchto a některých dalších důvodů je vhodný pro většinu populace. 

Ocení ho především ženy, protože sprej nevyžaduje sílu ani žádné speciální dovednosti. Navíc můžete díky dnešní široké nabídce zvolit i stylový vzhled, který nebude poutat pozornost. Jen dejte pozor na nošení spreje v kabelce, zahrabaný hromadou dalších věcí Vám v rozhodujícím okamžiku bude k ničemu. Ideálně mu vyhraďte své místo, kde po něm vždy spolehlivě sáhnete nebo ho v případě, že se necítíte bezpečně přesuňte do kapsy nebo klidně skryjte nenápadně ruky. 

Je tedy jasné, že každý sebeobranný prostředek je dobré mít pod kontrolou a v případě potřeby okamžitě po ruce. Pouzdro na sprej je určené k bezpečnému a případně i skrytému umístění obranného spreje tam, kde ho rychle najdete - na opasku. Nebudete ho mít tak nikde s ostatními věcmi nebo volne v kapse, odkud může i vypadnout, ale vždy připravený na stejném místě na opasku pro okamžité použití.

různé pepřové spreje

Ačkoli se tento obranný prostředek jmenuje pepřový sprej, s pepřem nemá nic společného. V podstatě rozlišujeme dva druhy podle typu použité látky:

  • CS spreje: CS je zkratka pro chlorbenzalmalondinitril, jedná se o chemickou látku, která působí především na oční sliznici, ale také na nos a ústa. Drobnou nevýhodou této látky je o několik sekund zpožděný účinek a není tak silný jako u pepřového spreje s OC.
  • OC spreje využívají výtažky z pálivých chilli papriček (OleoresinCapsicum). Účinné látky jsou tak přírodního původu. Účinek se se dostavuje ihned po aplikaci a kromě silného slzení se projevuje pálením zasažené pokožky, dráždivým kašlem a dušností.
SPREJE PODLE ZPŮSOBU APLIKACE

Existuje více druhů sprejů a každý se používá trochu jinak. Následující krátký přehled Vám pomůže s výběrem a zvolením vhodného spreje. 

  • Střela (JET) využívá tenký paprsek a dokáže tedy útočníka zasáhnout na větší vzdálenost. Nevýhodou je ale nutnost přesnějšího míření a tedy i možnost selhání, pokud Vás útočník překvapí.
  • Mlha (FOG) má širší záběr a je jednodušší na zasažení útočníka. Mlha je však náchylnější na povětrnostní podmínky a v případě nesprávného použití hrozí zasažení i Vašeho obličeje. Sprej ve formě mlhy je tedy vhodný především na použití při ústupu nebo útěku, kdy sprej aplikuje do prostoru, který jste již opustili. Pokud hrozí, že zůstane uvězněni v prostoru s oblakem pepřového spreje, raději se jeho použití vyhněte. 
  • Pěna (FOAM) je něco mezi střelou (JET) a mlhou (FOG) a vypouští úzký proud pěny. Lehký vánek nemá na jeho aplikaci vliv, ale není zase tak úzký jako střela. Je vhodný i do malých prostor, protože nehrozí, že by se ho bránící se osoba nadýchala a přitom zvyšuje pravděpodobnost úspěšného zásahu.
  • GEL - Gelový pepřový sprej je také vhodný do uzavřených prostor. Díky gelovému skupenství nedochází k šíření do okolí. Zasažen je pouze útočník, který má navíc tendenci si po zásahu gel po obličeji roztírat, což má za následek zvyšování intenzity. Navíc je obtížnější ho smýt a zbavit se tak jeho účinků.
DALŠÍ MOŽNOSTI ROZDĚLENÍ PEPŘOVÝCH SPREJŮ
  • Podle objemu - možností je celá řada, od miniaturního spreje do dámské kabelky nebo velikosti klíčenky, který můžete nosit pořád u sebe, až po velký pro obranu domácnosti, který můžete mít připravený třeba na chodbě za dveřmi nebo ve dveřích auta.

Pepřové spreje

  • S osvětlovací diodou - například Obranný pepřový sprej ESP Tornado je velice šikovný v tom, že nadzvednutím pojistky dojde nejen k odjištění spreje, ale také k rozsvícení výkonné LED diody - útočník je tak navíc ještě oslněn světlem (tento sprej také můžete používat jako svítilnu a mít tak další důvod, proč ho nenechávat doma v šuplíku).
  • Speciální skryté spreje, jako je například pepřový sprej ve tvaru psacího pera nebo třeba rtěnky- je nenápadný, malý a ještě si budete připadat jako tajný agent. Můžete ho mít klidně v ruce a nikdo nebude nic tušit.

Skryté pepřové spreje

  • Některé obranné spreje mohou být také vybaveny alarmem nebo dokonce GPS. Díky propojení s mobilní aplikací odešle textovou zprávu o Vaší poloze a zavolá na Vaše nouzové kontakty v momentě, kdy ho použijete.
SPREJE PRO SPECIFICKÉ POUŽITÍ
  • Pepřový sprej nemusíte použít pouze na obranu proti lidskému útočníkovi. Nejčastěji využijete pepřový sprej proti psům, ti vás mohou napadnout především při procházkách v přírodě. Pepřový sprej na psy však využijete i při ochraně svého čtyřnohého mazlíčka před napadením jiným psem. Psi mají až milionkrát silnější čich než lidé, proto zásah pepřovým sprejem snáší mnohem hůře. Na obranu před psem tedy stačí i pepřové spreje se slabší koncentrací účinné látky.
  • U nás se medvědi nevyskytují, ale nikdy nevíte. Případně, pokud se vydáte do míst, kde střet s medvědem hrozí je určitě dobré být připraven. Medvěd má sice také poměrně citlivý čich, ale jedná se o velké a mohutné zvíře a je tak třeba především větší objem, který má větší dosah i účinnost. Proto jsou k dispozici přímo pro tuto situaci vytvořené obranné spreje.
DOSAH PEPŘOVÉHO SPREJE

Podle objemu nádobky a typu trysky dosáhnete s pepřákem dva až čtyři metry. Nejméně dostříknou malé spreje typu mlha, nejdále velké spreje JET (tryska). Pozor na vítr! Pokud fouká silně proti vám, můžete postříkat sami sebe místo útočníka.

JAK DLOUHO VYDRŽÍ?

Pokud jde o výdrž stříkání, tak je to v řádu několika sekund, opět záleží na velikosti nádobky a na tom, jestli budete stříkat v jednom kuse, nebo přerušovaně (doporučujeme). Malinkaté pepřáky do kabelky vypotřebujete za 2 až 3 sekundy. Pokud jde o expirační dobu, je uvedena na nádobce a bývá to několik let od data výroby.

JAKÁ JE ÚČINNOST?

Na vlastní sliznice jsme si vyzkoušeli například pepřový sprej Stoper. Tady vidíte některá naše videa:

Možná už jste ale slyšeli, že na někoho sprej nefungoval, protože byl opilý, zfetovaný, nebo prostě nefungoval a nikdo neví proč. Nejčastější příčinou je nedostatečné zasažení sliznic. Pokud člověk ví jak na to, dokáže účinky pepřového spreje do jisté míry oslabit. Stačí zavřít oči a nenadechnout se pepřové látky. Pokud se do očí netrefíme vůbec a útočník se nenadechne pepře, může být efekt minimální. Pak je výhodou, pokud máte větší sprej, který můžete použít opakovaně. Malý sprej do kabelky už může být prázdný.

MŮŽU SI PEPŘÁK KOUPIT A CO KDYŽ HO POUŽIJU?

Český zákon pojem pepřový sprej nezná. Obranný sprej si můžete pořídit a to dokonce bez věkového omezení bez jakéhokoliv povolení a je tak dostupným a snadno použitelným způsobem obrany doslova pro každého. 

Obranný sprej dnes seženete v každém obchodě zaměřeném na obranné prostředky, outdoorové vybavení nebo třeba army vybavení v široké nabídce a s možností si vybrat přesně ten, který Vám bude vyhovovat.

Obranné spreje patří mezi obranné prostředky a měly by se tak používat v souladu se zákonem a to pouze v rámci a mezích nutné obrany nebo krajní nouze, tj. k odvrácení přímo hrozícího nebo trvajícího útoku nebo k odvrácení nebezpečí přímo hrozícího zájmu chráněnému trestním zákonem.

Sprej může také usnadnit identifikaci pachatele. Na trhu jsou dnes dostupné obranné spreje, které kromě toho, že dokáží zneškodnit útočníka obsahují také UV složku, která zanechá na pachateli stopu. Tu lze pak zjistit i o několik dní později pomocí UV světla a zjednodušit tak identifikaci útočníka. 

CESTOVÁNÍ A POUŽITÍ OBRANNÝCH PROSTŘEDKŮ V ZAHRANIČÍ

Pepřové spreje jsou na mnoha místech, stejně jako u nás naprosto legální. Přesto je určitě dobré se před cestováním seznámit s místní situací a legálností nošení obranných prostředků. V Evropě je vlastnictví pepřového spreje ve většině států legální. Před cestou se vždy podívejte na webové stránky českého velvyslanectví v konkrétní zemi, kde najdete podrobnější informace.

Podrobněji jsem se tomuto tématu věnovali v tomto článku

JAK SE ZACHOVAT V KRIZOVÉ SITUACI

Spoustě útoků lze předejít používáním zdravého rozumu.

Choďte osvětlenými ulicemi, raději si zajděte přes místa, kde se stále pohybují lidé a hlavně, dívejte se kolem sebe (ne do mobilu), vyhodnocujte riziková místa a osoby a mějte plán, abyste byli o krok napřed.

Naprosto klíčovou věcí při použití jakéhokoliv obranného prostředku je jeho rychlé a správné použití a především využití momentu překvapení. I pokud jste připraveni sprej použít, může dojít k řadě situací, které mohou skončit fatálně. Útočník Vám může sprej sebrat a použít ho proti Vám nebo při blízkém kontaktu zasáhnete i sebe. Nikdy nevyzraďte své trumfy předčasně, sprejem nehrozte, ani ho útočníkovi neukazujte. Pokud jste přesvědčení, že je užití spreje nezbytné jednejte rychle a přesně. Miřte hlavně na oči a obličej agresora. Jakmile útočníka působením spreje vyřadíte, využijte získaný čas k útěku.

Žena se brání sprejem

V případě, že si nejste jistí tím, zda dokážete sprej účinně použít jsou k dispozici také cvičné spreje, které si můžete vyzkoušet bez nebezpečí zasažení dráždivou látkou. Použití spreje si tak můžete vyzkoušet dopředu s partnerem nebo třeba kamarádem na nějaké modelové situaci. Na škodu není ani přemýšlet o absolvování nějakého kurzu sebeobrany zaměřeného přímo na použití obranného spreje.

CO KDYŽ JSEM TAKY ZASAŽEN

Nechtěnému zasažení předejdete samozřejmě nejlépe tím, že se naučíte sprej správně používat. Pokud by však přece jenom došlo k neúmyslnému zasažení, je dobrá znát základní postupy, jak si ulevit.

V případě zasažení pokožky bude problém místo očistit. Pouze vodou to nepůjde, protože hlavní složkou sprejů je olej. Doporučujeme tedy mít u sebe dekontaminační ubrousky, které jsou pro tento účel přímo určené. Efektivní bude také plnotučné mléko nebo rostlinný olej, případně a kůži umyjte šamponem, detergentem, mýdlem nebo jiným přípravkem k odstraňování mastnoty. I po odstranění látky z pokožky můžete pociťovat i nadále pálení, v takovém případě určitě nic nezkazíte, pokud budete postižené místo chladit

Pokud došlo k zasažení očí je situace složitější. Prvním krokem je propláchnnutí oči vodou, ale vhodnější je fyziologický roztok. Fyziologický roztok je 0,9% roztok chloridu sodného (NaCl). Jinými slovy se jedná o „9 g soli v jednom litru vody“. V případě nutnosti je tak možné jej připravit i doma prostým smícháním vody a soli ve správném poměru. Dostupné jsou i prostředky ve spreji nebo prostředky určené přímo pro výplach očí nebo ošetření ran, které můžete mít pro tento případ připravené po ruce. 

Pokud se chcete podívat podrobněji na příklady použití a krátký test některých sprejů, mrkněte na náš další článek Rychlý test pepřových sprejů.

 Příště si povíme něco o elektrických paralyzérech.

 

Sdílet na Twitteru Sdílet na Facebooku